วันพฤหัสบดีที่ 19 กรกฎาคม พ.ศ. 2555

เมล็ดและผล (Seed/Fruit)

Seeds/Fruits
Seeds
In angiosperms, seeds consist primarily of the external seed coat, the embryo, and a nutritive tissue called the endosperm. The embryo consists of a primary root (radicle) one or two embryonic leaves (cotyledons) , a stem-like portion below the cotyledons (thehypocotyl) , and a stem-like portion above the cotyledons (the epicotyl). Plants in the class Monocotyledones (monocots) contain just one cotyledon; plants in the class Dicotyledones (dicots) contain two cotyledons. In many of the monocots, the epicotyl and any developing leaves it bears are surrounded by a protective sheath called a coleoptile; the radicle is surrounded by another protective sheath called a coleorhiza.
The endosperm results from divisions of a primary endosperm nucleus. This nucleus arises when the two polar nuclei of the megagametophyte fuse with a sperm nucleus, a process which occurs simultaneously with the fusion of the egg with the other sperm nucleus. In the seeds of some plants, such as corn, the endosperm forms a large portion of the mature seed and serves as the major source of nutrition for the embryo during seed germination. In the seeds of other plants, such as pea and bean, the endosperm has been almost entirely consumed by the time the seed is mature. In these seeds the cotyledons are enlarged and fleshy and serve as the major nutrient source during germination.
Fruits
Fruits are formed when an ovary undergoes changes, becoming either dry and hardened or enlarged and fleshy. This maturation process is generally triggered by signals accompanying seed formation. The nature of the fruit in a particular plant will depend, to a large extent, on the nature of the ovary from which it develops. For example, the placentation of the ovules carried in a particular ovary will determine the eventual placement of seeds within the fruit. Also, the number of locules in the ovary will be apparent in the fruit.
There are several key features which are used to classify fruits. These include:
1. The composition of the fruit
A true fruit is one that forms from ovary tissue alone, while an accessory fruit is one that includes modified tissue of other floral parts (usually the receptacle).
2. The origin of the fruit
A simple fruit is one that forms from a single ovary; an aggregate fruit (e.g. the raspberry, the strawberry with its development from flower to fruit) forms from several ovaries of a multipistillate flower; a multiple fruit (e.g. the pineapple) forms from the ovaries of several different flowers within an inflorescence.
3. The texture of the fruit
Some fruits are dry, whereas others are fleshy.
The following is a key to some specific fruit types.

เมล็ดและผล (Seed/Fruit)
เมล็ด
ในพืชดอก เมล็ดมีส่วนประกอบหลักๆคือ เปลือกหุ้มเมล็ด เอ็มบริโอ และเอ็นโดสเปิร์ม เอ็มบริโอจะประกอด้วยรากอ่อน(Radicle) ใบเลี้ยงอ่อน (Cotyledon) ลำต้นที่อยู่เหนือและใต้ใบเลี้ยงอ่อนหรือเรียกว่าEpicotylและHypocotyl พืชคลาส Monocotyledones มีใบเลี้ยงอ่อนอยู่เพียง1ใบ แต่พืชในคลาส Dicotyledones จะมีใบเลี้ยงอ่อนอยู่2ใบ ในพืชใบเลี้ยงเดี่ยว จะมีลำต้นที่อยู่เหนือใบเลี้ยงอ่อนและส่วนอื่นๆจะมีเยื่อที่ช่วยพยุงและปกป้องลำต้นนี้ เรียกว่า Coleoptile ส่วนของรากอ่อนนั้น จะแพร่กระจายก็มีเยื่อหุ้มเหมือนกันเรียกว่า Coleorhiza
                เอ็นโดสเปิร์มพัฒนามาจากการแบ่งตัวของนิวเคลียสที่เรียกว่า Primary endosperm nucleus เกิดจากนิวคลีไอด์แบบสองขั้วใน Megagametophyte รวมกับ สเปิร์มนิวเคลียส ในเมล็ดพืชบางชนิดยกตัวอย่างเช่นข้าวโพด เอ็นโดสเปิร์มจะสร้างส่วนที่เจริญของเมล็ดและยังเป็นแหล่งสารอาหารของตัวอ่อนในระยะเพาะหรืองอกของเมล็ด ในเมล็ดพืชบางชนิด เช่นพวกถั่ว เอ็นโดสเปิร์มจะใช้เวลาเกือบทั้งหมดเจริญเติบโตเป็นเมล็ด ซึ่งในพืชประเภทนี้จะมีลำต้นอ่อนที่ใหญ่ อวบอ้วน เป็นแหล่งสารอาหารหลักในระยะของการงอก
ผล
ผล มาจากการเปลี่ยนแปลงของรังไข่ อาจจะมาจากการแห้งและแข็งกระด้างหรือการขยายตัวแลขนาดของรังไข่ก็ได้ โดยกระบวนการเจริญเติบโตนี้จะเกิดขึ้นได้ทั่วๆไปพร้อมกับการสร้างเมล็ด โดยธรรมชาติแล้ว ลักษณะหรือขนาดของผลจะขึ้นอยู่กับขนาดของรังไข่ที่จะพัฒนาเป็นผลด้วย ยกตัวอย่างเช่น รกของไข่ในพืชจะเป็นตัวกำหนดว่าเมล็ดจะอยู่ในตำแหน่งไหนของผล เป็นต้น
ลักษณะสำคัญในการจำแนกผล ประกอบไปด้วย
1.ส่วนประกอบของผล
โดยผลแท้มักจะเจริญมาจากเยื่อของรังไข่เพียงอย่างเดียวเท่านั้น แต่ในขณะเดียวกัน ผลเสริมคือผลที่มาจากการเปลี่ยนแปลงจากชิ้นส่วนต่างๆของดอก เช่น ส่วนของReceptacle เป็นต้น
2. ต้นกำเนิดของผล
-ผลเดี่ยวจะเจริญมาจากรังไข่เดี่ยว
-ผลกลุ่ม เช่น ราสเบอร์รี่ สตอเบอร์รี่ที่ผลพัฒนามาจากดอก จะเจริญมาจากรังไข่ของดอกที่มีเกสรตัวเมียหลายๆเซลล์
-ผลรวม เช่น สัปะรด ก็เจริญมาจากรังไข่ของช่อดอกที่มีหลายๆดอกย่อย
3. เนื้อของผล
ผลบางชนิดมีเนื้อแห้ง แต่ในบางชนิดกลับอวบน้ำ เป็นต้น

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น